Maak een einde aan spamlinks naar je website met de Disavow Links tool

Spamlinks naar je website kunnen zorgen voor veel ellende. De Google Penguin update straft je namelijk wanneer deze spamlinks naar je website ontdekt.

Wat verstaat Google onder spamlinks?
– Links naar je website die staan op websites met slechte inhoud
– Je betaalt een website om een link naar je website te laten plaatsen
– Het massaal plaatsen van links naar je website in blogposts en forumposts

Google geeft tegenwoordig in www.google.nl/sitemaps een melding wanneer er spammy links naar je site zijn gevonden. Google heeft nu de Disavow tool beschikbaar gesteld. Met deze handige tool kun je spammy links laten negeren. Je moet er alleen wel voorzichtig mee omgaan. Om de Disavow tool te kunnen gebruiken dien je ingelogd te zijn bij Google Webmastertools.

Hoe maak ik gebruik van de Disavow Links tool?
Websites / Webpagina’s die je niet langer naar je website wilt laten linken dien je in een tekstbestand te zetten. Dit bestand moet je vervolgens naar de tool uploaden. Door middel van een hashtag(#) kun je comments toevoegen en met de parameter “domain:” kun je alle links van een domein laten negeren.

Voorbeeld van een tekstbestand:

# De website startpagina.nl meerdere keren gevraagd om links te verwijderen
# Website stuurt geen reactie terug
domain: startpagina.nl
# De website startkabel.nl heeft links verwijderd, maar is nog enkele links vergeten te verwijderen
http://www.startkabel.nl/pagina1.html
http://www.startkabel.nl/pagina2.html
http://www.startkabel.nl/pagina3.html

Wat er letterlijk in het bovenstaande voorbeeld staat, is dat alle links van de website startpagina.nl genegeerd zullen worden en dat van de website startkabel.nl enkele pagina’s (links) worden genegeerd. Je moet wel heel voorzichtig zijn met het gebruik van de Disavow Links tool. Google waarschuwt dan ook:

“Je moet de tool alleen gebruiken indien je 100% zeker bent dat de links die je gaat negeren ook echt niet meer wilt laten meetellen als backlink. Dit is het geval wanneer een link spammy, kunstmatig of minderwaardig is. Wanneer je de tool onjuist gebruikt kan dat de prestaties van je site in de zoekresultaten van Google schaden.”

Google raadt aan om altijd eerst zelf te proberen om links naar je website (waar je het niet mee eens bent) te laten verwijderen. Dit door even contact op te nemen met de webmasters van websites waar de links zich bevinden.

Hoe snel werkt de Disavow Links tool?
Google geeft aan dat het even kan duren voordat resultaten zichtbaar zijn, het kan enkele weken duren. URL’s die je opgeeft via het tekstbestand moeten namelijk opnieuw gecrawld en geïndexeerd worden. Je krijgt geen 100% garantie van Google dat links die je opgeeft genegeerd gaan worden. Google beroept zich op het recht om je aanvraag te mogen negeren. Alleen wanneer het echt gaat om spammy links zal Google je aanvraag in behandeling nemen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*