Iemand gebruikt mijn e-mailadres als afzender, wat nu?

We krijgen op de helpdesk geregeld de vraag wat er aan de hand is wanneer iemand jouw e-mailadres als afzender gebruikt.

Het kan voorkomen dat iemand jouw e-mailadres gebruikt als afzender adres (reply adres). Veel spammers doen dit. Als afzender zie je dan je eigen e-mailadres staan. Spammers doen dit omdat vrijwel niemand zijn/haar eigen e-mailadres blokkeert, spam komt daarmee dus in je inbox aan. Ook kan het gebeuren dat anderen gaan denken dat jij die e-mail hebt verzonden, omdat jouw e-mailadres als afzender bij de e-mail staat. Je zou het kunnen vergelijken met iemand die jouw postadres als afzender op de achterkant van een envelop schrijft.

Hebben deze spammers toegang gehad tot mijn e-mailbox?
Nee, het enige wat ze gebruiken (beter gezegd misbruiken) is uw e-mailadres als afzender adres.

Kan ik hier iets tegen doen?
Helaas valt hier niet veel aan te doen. Je kunt iemand immers ook niet goed tegenhouden dat deze jouw postadres als afzender op de achterkant van een envelop te schrijft.
Je kunt eventueel wel de bron bekijken van het e-mailbericht en/of letten op eventuele url-vermeldingen in de e-mail, die je kun je dan bijvoorbeeld melden aan spamklacht.nl (OPTA).


1 Reactie op Iemand gebruikt mijn e-mailadres als afzender, wat nu?

  1. Ik krijg steeds mail binnen op mijn mailadres ineke@agrilona.com en dat is gericht aan zoiets als marie ana ineke.
    Het is bijna altijd Nederlands. Ik schrijf me nergens voor in en doe ook niet mee aan spelletjes of prijsvragen omdat ik al 15 jaar in Roemenië woon en daar ook naar geemigreerd ben. om aan al die flauwe kul mee te doen moet je in Nedeland wonen en dat woon ik dus niet.
    het is heel vervelend want als je het wil melden als spam moet je iedere keer een heel formulier invullen, alles weer verwijderen en ik ben niet gediend van dit soort mails.met vriendelijke groet, Ineke Lock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*