Een domeinnaam die wat doet!

sHet kiezen van een domeinnaam lijkt eenvoudig, maar het heeft vaak een impact op de vindbaarheid van uw website. Het komt te vaak voor dat domeinnamen zoals www.smitsbv.nl of www.oostrumverpakkingenbv.nl worden gekozen omdat ze passen bij het bedrijf of de naam van het bedrijf bevatten. Zoekmachine technisch is dit niet handig en daarom geven wij u enkele tips die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste domeinnaam.

1. Welke extensie is handig?

Moet u een .nl of een .com nemen? Het zou leuk zijn, maar de noodzaak is wat minder dan een aantal jaar geleden. Bovendien: een .com (commercial) is eigenlijk alleen voor bedrijven die internationale ambities hebben. Woont u in Friesland? Dan hebben we een goede tip. Het namelijk sinds kort mogelijk om een domeinnaam met de extensie .frl te reserveren. En er komen tal van andere nieuwe extensies aan die erg interessant zijn. Zie ook Tip 9.

2. Wat is belangrijk voor de zoekmachines

Als u een domeinnaam zou willen die past bij uw product of dienst is het van belang om in de huid te kruipen van uw afnemer. Hoe zal deze zoeken in diverse zoekmachnies? Als voorbeeld nemen we de zoekwoorden combinatie ‘goedkope auto’, een combinatie welke zeer aannemelijk is dat deze wordt gebruikt door potentiele afnemers van auto’s. Een domeinnaam als ‘goedkope-auto.nl’ kan dan erg handig zijn om te gebruiken zijn als domeinnaam. Het is wel van belang om de zoekopdrachten per maand op dit trefwoord goed in kaart te brengen. Dit kan door de verkeerschatter te gebruiken die in een Google Adwords account zit.

3. Gebruik andere karakters

Naast koppelstreepjes mag in een domeinnaam ook cijfers opnemen. Met name 2 en 4 komen vaak voor. Love2you.nl, xs4all.nl, etc. Maar u kunt natuurlijk ook het netnummer gebruiken, zoals de ondernemersclub die te vinden is op netwerk023.nl. Het is niet toegestaan om rare tekens (%#$@) in domeinnamen te gebruiken.

4. Kijk naar alternatieve extensies

Naast .nl of .com zijn er nog een aantal andere extensies die interessant kunnen zijn. Zoek u een domeinnaam voor u stichting of een andere non-profit club, dan kan een .org interessant alternatief zijn. Domeinnamen met de extensie .eu mogen gebruikt worden door organisaties en personen die binnen de Europese Unie zijn gevestigd. En de domeinextensie .net die oorspronkelijk bedoeld voor overkoepelende sites kan eventueel ook.

5. Check nieuwe domeinnamen

Met name veel domeinnamen die op de extensie .com of .nl eindigen, zijn al gereserveerd. Maar wist u dat er de komende tijd honderden extensies bijkomen, zoals .shop, , .amsterdam, .studio of .cafe? De kans is groot dat de door jouw gewenste domeinnaam in combinatie met één van deze extensies wel vrij is. Ondanks dat een aantal van deze extensies nog niet beschikbaar is, kun u nu al wel voor registreren. Dat is geen garantie dat u de door jou gewenste domeinnaam daadwerkelijk krijgt, maar u zit er wel bovenop als deze extensie beschikbaar komt.

6. Reserveer direct

Voor een domeinnaam met een voorkomende extensie als .nl of .com betaalt u vaak maximaal zo’n 10 euro per jaar. Heeft u eindelijk een vrij domein gevonden maar twijfelt u, dan kan het toch verstandig zijn om deze te reserveren. Dit kan zonder hostingaccount en wanneer u een domeinnaam toch niet langer wilt hebben, kun u deze jaarlijks opzeggen. Dat is nog altijd beter dan afwachten, dan toch claimen en ontdekken dat iemand anders er intussen mee vandoor is gegaan…

Bron: PCMweb.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*