Auteursrecht wacht op Europa

online back upHet blijft een stevig spelletje ‘touwtrekken’ als we kijken naar de wet op de auteursrechten. Het kabinet gaat het auteursrecht nog niet hervormen nu er een downloadverbod is ingevoerd. Nederland wacht eerst op richtlijnen uit Europa.

Teeven werd gevraagd het auteursrecht te hervormen om zo legaal aanbod te stimuleren en inkomsten voor film- en muziekmakers te garanderen. De staatssecretaris zei de richtlijn van de nieuwe Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) af te wachten.

De staatssecretaris zei ook dat als er geen concrete EU-richtlijn komt, of er geen brede steun is, Nederland weinig zal doen. “Het is dan een beetje als trekken aan een dood paard.”

De VVD stelde in het debat nog een pop-up-plan voor waarbij bezoekers van downloadsites een melding krijgen dat ze ergens anders legaal kunnen downloaden. Teeven zegde toe te gaan overleggen met de sector en internetproviders over het waarschuwen van consumenten.

De partij stelde zelf een radiomodel voor. Teeven ziet daar niets in. D66 wil dat het mogelijk wordt voor website-eigenaren om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden tegen vaste vergoedingen voor auteurs, zoals ook op de radio alle muziek mag worden afgespeeld tegen één vaste prijs.

Teeven wees er echter op dat zo’n systeem voor films niet bestaat. Tv-zenders en bedrijven als Netflix kopen juist rechten om films en series exclusief te kunnen verspreiden. In Europa bestaat bovendien geen politieke wil voor een radiomodel, zei Teeven. “Er is geen hond die daar wat voor voelt.”

De thuiskopieheffing blijft voorlopig in stand en de tarieven die begin oktober werden aangekondigd zullen gehandhaafd worden, aldus Teeven. De heffing is een compensatie voor het maken van een kopie van een film of album. Dat gebeurt volgens Teeven zowel met illegaal als legaal verkregen bestanden. De SP stelde voor de hele heffing af te schaffen of uit te faseren. Teeven stelt dat daarvoor een algemeen verbod op het maken van een thuiskopie nodig is en dat daar geen Kamermeerderheid voor bestaat.

Het laatste woord is hier dus duidelijk nog niet over gezegd, we wachten geduldig af!

Bron Nu.nl

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*