Kunnen privacywaakhonden de overname van Whatsapp tegenhouden?

Privacywaakhonden willen overname Whatsapp tegenhoudenwebhosting

Twee Amerikaanse privacywaakhonden hebben een officiƫle klacht ingediend bij toezichthouder FTC om de overname van Whatsapp door Facebook tegen te houden.

Dat laten the Electronic Privacy Information Center (EPIC) en Center for Digital Democracy vrijdag weten.
De organisaties maken bezwaar (pdf) tegen de overname omdat de privacy van Whatsapp-gebruikers niet langer gewaarborgd zou zijn.

Volgens de privacywaakhonden zouden veel gebruikers tegen de overname zijn omdat Whatsapp juist bekend staat om het feit dat gegevens niet worden opgeslagen en er geen advertenties worden getoond.
Door de overname van Facebook is er een kans dat de gegevens van Whatsapp-gebruikers worden opgenomen in het advertentienetwerk van Facebook. Dat gebeurde ook bij de overname van Instagram, benadrukken de organisaties in hun klacht.

Misleidend
Eerdere klachten van EPIC bij de Federal Trade Commission (FTC) leidden tot onderzoek naar en zelfs aanpassingen van het beleid van Google en Facebook.. De organisaties stellen nu dat Facebook constant de privacyvoorwaarden aanpast en noemt dat “misleidend”.

Whatsapp en Facebook laten in een reactie aan the Washington Post weten dat de bedrijven na de overname los van elkaar blijven opereren. Jan Koum, oprichter van Whatsapp, benadrukt dat telefoonnummers, contacten en andere data niet worden gedeeld met Facebook.

Het sociale netwerk voegt daar aan toe: “Zoals we herhaaldelijk hebben gezegd, blijft Whatsapp een apart bedrijf en zullen we de toezeggingen rond privacy en veiligheid nakomen.” De privacywaakhonden willen echter sterkere garanties.

En terecht!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*