Je zou denken dat 1980 cyberincidenten best veel lijkt, maar dit is een schijn vergeleken bij het aantal cyberincidenten van 2012. In 2013 is dit aantal gestegen tot 6678, waarvan 4070 concrete meldingen, dat zijn maandelijks toch wel 557 meldingen!
Het Cyber Emergency team(CERT) België meldt dat het aantal meldingen is in 2013 meer dan verdubbeld is. De meldingen wisselen af van inbraak op scans tot accountgegevens die gestolen zijn en worden gebruikt door de criminelen.
Met 22%(903 meldingen) was in 2013 de meest voorkomende bedreiging de virussen en wormen die de systemen betraden. Kort volgend daarop waren dat de scan-incidenten met 20%(820), gebruikers wisten zich in 2013 beter te beschermen tegen het hacken van accounts, dit zou kunnen komen door de verschillende waarschuwingsberichten die gebruikers steeds krijgen.
Niet alleen het aantal meldingen van cyberincidenten was in 2013 een fors aantal, maar ook de meldingen van geïnfecteerde webservers, phishing en spam zijn in de hoge getallen geëindigd met een aantal van 521.970 meldingen. Veel van deze systemen maken deel uit van een botnetwerk zonder dat de gebruikers hier enig idee van hebben.
Het Belgische cyberteam geeft aan dat dit aantal zeer verontrustend is om te horen, maar zij gaan er van uit dat dit aantal in 2014 alleen maar zullen dalen doordat gebruikers zich steeds bewuster worden van alle risico’s die zij hebben bij het gebruiken van een computersysteem.
CEST geeft nog een aantal tips voor wat je moet doen als jij ooit een probleem hebt met je computersysteem. Maak altijd een back-up van je systeem en bij een virus meld dit altijd bij jouw computerdeskundige. Als er aangegeven wordt dat je een bedrag moet overmaken voordat je terug in je systeem kan dit NOOIT doen, ga naar de politie en maak hier een melding van. Geef nooit persoonlijke gegevens door aan onbetrouwbare bronnen. Heb altijd een antivirusbescherming zodat het voor de internetcriminelen niet te makkelijk wordt om jouw systeem binnen te komen. Laat je antivirusbescherming om de 2 weken een volledige systeemscan doen om en controleer elke kleine waarschuwing op het niveau van bedreiging.
Laten we hopen dat de tips van onze zuiderburen zullen werken en deze aantallen niet over zullen slaan naar Nederland. Onze aanbeveling is om te kijken naar de mogelijkheden die de Belgische slachtoffers toepassen. Hierdoor blijf je alert en kan schade aan jouw systeem voorkomen worden.
Bron: http://tweakers.net/