Hoe moet DynDNS ingesteld worden op een Synology DiskStation?

synology-logo

Regelmatig krijgen we op de helpdesk de vraag hoe de bHosted.nl DynDNS dienst ingesteld kan worden op een Synology DiskStation. Daarmee wordt het namelijk mogelijk om het apparaat vanaf het internet te bereiken met je eigen domeinnaam.

Als het internet modem het ondersteunt, is het ons advies om het altijd op het modem in te stellen. Het modem beheert het externe IP adres en “weet” dus direct of het gewijzigd is. De Synology Diskstation daarentegen moet altijd een verbinding leggen met een extern apparaat om te achterhalen of het externe IP adres is gewijzigd. Daardoor kan het langer duren voordat de IP wijziging is doorgevoerd.

Naast het aanzetten van DynDNS op de DiskStation is het hiervoor ook noodzakelijk om het internet modem de benodigde forwardings in te stellen. Voor het instellen van de benodigde forwardings verwijzen we je door naar de support website van Synology: Uitleg. In de handleiding van je internet modem kan je nalezen hoe je de benodigde forwardings kan instellen.

Instellen bHosted.nl DynDNS

Het instellen van de bHosted.nl DynDNS op een Synology NAS systeem vergt een aantal stappen. De DiskStation Manager (afk. DSM) van Synology staat namelijk standaard niet toe dat er een aangepast profiel aangemaakt wordt. Alleen de grote bekende DynDNS providers worden out-of-the-box ondersteund.

In dit blog een uitgebreide uitleg hoe de bHosted.nl DynDNS dienst toegevoegd kan worden aan het overzicht van DynDNS providers in DSM. In deze handleiding gaan we er vanuit dat de Nederlandse versie van DSM gebruikt wordt. De eerste stap is het open zetten van SSH op de DiskStation.

 1. Log in op DSM (meestal te bereiken via http://diskstation:5001 of https://diskstation:5001) en open het configuratie scherm.
 2. Kies in het configuratie scherm onder het kopje Netwerkservices voor Terminal. Vink in het geopende window “SSH service inschakelen” aan en druk op de knop “toepassen”.

Met deze stap is de SSH dienst aangezet. Dit is noodzakelijk om bij het juiste bestand te kunnen komen. Helaas is het bestand niet te openen met FTP of SFTP. Dat staat DSM niet toe.

De volgende stap is het aanpassen van het bestand waarin alle DynDNS providers in staan. Daar moet de bHosted.nl DynDNS dienst aan toegevoegd worden.

 1. Download het SSH programma Putty: Putty Download pagina en open het programma. (Het hoeft niet geïnstalleerd te worden, aangezien het alleen een executable is). Indien je het reeds hebt geïnstalleerd kan uiteraard worden volstaan met het openen van Putty.
 2. Open de SSH verbinding door in het Hostname veld diskstation in te vullen, of het IP adres van de Synology. Druk vervolgens op de knop “Open”.
 3. Er zal gevraagd worden om in te loggen. Vul root in en sluit of met de enter toets. Vervolgens wordt gevraagd om het wachtwoord. Dit is het zelfde wachtwoord waarmee je als admin inlogt met je internet browser op de Synology.
 4. Kopieer in 1 keer de volledige onderstaande tekst en plak deze in het Putty scherm. Druk vervolgens op de enter toets.
  echo ”
  [bHosted.nl]
      modulepath=DynDNS
      queryurl=webservices.bhosted.nl/dyndns?type=2&user=__USERNAME__&password=__PASSWORD__&host=__HOSTNAME__&ip=__MYIP__
  ” >> /etc.defaults/ddns_provider.conf
  
 5. Sluit de Putty verbinding af door exit in te tikken, gevolgd door de enter toets.

De bHosted.nl DynDNS dienst is nu toegevoegd aan de lijst met providers in DSM. In de onderstaande stappen wordt uitgelegd hoe de benodigde instellingen binnen DSM gemaakt worden om de dienst daadwerkelijk te activeren.

 1. Login op je Synology, zoals beschreven in stap 1, of open dat scherm als het nog open staat
 2. Kies onder het kopje Netwerk services voor DDNS, en druk in het nieuwe window op de knop toevoegen.

Synology DDNS scherm

 1. Vul het scherm in zoals hierboven afgebeeld. De hostnaam is de volledig naam waar het dynamische IP aan moet worden toegewezen. Dit moet dus een subdomein zijn onder uw eigen domein. Als uw domeinnaam bhosted.nl zou zijn, dan kunt u daar bijvoorbeeld kantoor.bhosted.nl of thuis.bhosted.nl invullen. Als gebruikersnaam moet de zelfde login ingevuld worden als waarmee ingelogd wordt op het bHosted.nl controle paneel. Het wachtwoord moet het wachtwoord zijn zoals gebruikt wordt voor het bHosted.nl controle paneel, maar dan versleuteld met MD5. Deze versleuteling kan gedaan worden op onze online MD5 versleuteling pagina. Het externe adres veld kan ongewijzigd gelaten worden, evenals de heartbeat selectie.
 2. Als het scherm volledig is ingevuld, kan de verbinding getest worden met de knop Verbinding testen. Als alles correct is ingevuld, dan wordt achter Status de tekst “normaal” weergegeven.

TIP: De DNS naam die je wilt updaten moet vooraf bekend zijn in onze DNS servers. Je moet het betreffende DNS A record dus eerst aanmaken met de DNS editor in het controle paneel. Het linkje naar de DNS editor kan je vinden door na het inloggen op het controle paneel door te klikken op de domeinnaam in de middelste kolom. Mocht je een groot aantal domeinnamen hebben, dan kan het zijn dat in er in de middelste kolom eerst gekozen moet worden voor Domeinoverzicht en dan voor de betreffende domeinnaam.

Vanaf dit moment zal de DiskStation automatisch regelmatig het externe IP adres controleren en indien nodig het gewijzigde adres automatisch doorvoeren in de DNS servers van bHosted.nl.


21 Reacties op Hoe moet DynDNS ingesteld worden op een Synology DiskStation?

 1. Avatar van Kees van Houten Kees van Houten schreef:

  Goedendag,

  In deze beschrijving ontbreekt de stap dat het wachtwoord met MD5 versleuteld moet worden. Anders werkt het niet.

  Na lang zoeken heb ik dit toevallig gevonden op de andere site van jullie. Dus het werkt nu voor mij. Maar voor andere mensen die dit willen instellen, kijk dus op de volgende pagina hoe je wachtwoord moet encrypten voordat je het invult in je synology.

  https://www.bhosted.nl/blog/1892/hoe-moet-dyndns-ingesteld-worden-fritzbox-modem/

 2. Avatar van chris chris schreef:

  ben hier nu ook mee bezig en loop ook hier tegenaan.

  het zegt mij niks MD5 kan iemand mij opweg helpen

  mvd chris

 3. De link naar de MD5 pagina was inderdaad niet goed. Zojuist aangepast.

 4. Avatar van chris chris schreef:

  dank je wel voor het herstellen van de site.

  kunt u vertellen hoe en wat ik nu moet doen.
  wat moet ik bv in die calculater stoppen.

  wat hier boven stond kon ik nog volgen, het kopieren en plakken in putty ging goed. wat moet ik nu in putty zetten.

  mvd chris

 5. Avatar van chris chris schreef:

  Las net terug wat ik schreef. het gaat bij mij fout na het copieren in putty, dan krijg ik een fout meldeing

  mvg chris

 6. Avatar van chris chris schreef:

  kan iemand mij helpen.

  krijg in putty een fout melding na dat ik alles gekopieerd heb en enter gegeven hebt.

  -ash”: not found

  mvg

 7. Avatar van chris chris schreef:

  Server1> echo ”

  Server1> [bHosted.nl]
  -ash: [bHosted.nl]: not found
  Server1> modulepath=DynDNS
  Server1> queryurl=webservices.bhosted.nl/dyndns?type=2&user=__USERNAME__
  &password=__PASSWORD__&host=__HOSTNAME__&ip=__MYIP__
  Server1> ” >> /etc.defaults/ddns_provider.conf
  -ash: ”: not found
  Server1>

  wie kan mij vertellen wat er fout gaat

 8. Avatar van Johan Johan schreef:

  Hier hetzelfde probleem als Chris

  -ash: “: not found etc.

  wie helpt?

 9. Avatar van Johan Johan schreef:

  hoi Chris en anderen,

  ik heb het opgelost door onderstaande howto te volgen 🙂 werk in iedergeval met dsm 4.3

  http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=145&t=70027

 10. Heel vreemd dat het niet werkt. Mijn Synology staat momenteel een backup te draaien, dus ik blijf er even vanaf. Maar misschien is het gebruiken van ‘ in plaats van ” een oplossing. Ik zal er proberen zo snel mogelijk naar te kijken.

  De oplossing van Johan zal zeker werken, omdat je dan met een editor aan de gang gaat. Omdat vi geen gebruiksvriendelijke editor is, is daar geen gebruik van gemaakt in de uitleg.

 11. Avatar van Patrick Patrick schreef:

  Na Root ingevuld te hebben, kan ik het wachtwoord niet invullen 🙁

  • Avatar van Kees van Houten Kees van Houten schreef:

   Als je Root invult, dan blijft het scherm leeg en je ziet ook niets. Je kan hier echter wel je wachtwoord intypen en op enter drukken.

   Je typt dus ‘onzichtbaar’ het wachtwoord in.

 12. Avatar van Jos Cremers Jos Cremers schreef:

  Hoi, conform de howto te volgen welke Johan voorstelt heb ik met putty alles ingesteld waarvoor dank. Maar nu hoe ik stel ik de a records in. Waarom moet ik bv een subdomein invullen in de synology. Ik doe iets verkeerd want mijn site is niet te bereiken. Gaarne help

 13. Avatar van Nohj Couwenberg Nohj Couwenberg schreef:

  Met de synology dsm 5 kan je het beste WinSCP gebruiken

  – Winscp inloggen met root
  – verkennen naar het bestand ddns_provider.conf onder etc.defaults
  – het bestandje bewerken en het volgende toevoegen

  [BHosted.nl]
  modulepath=DynDNS
  queryurl=webservices.bhosted.nl/dyndns?type=2&user=__USERNAME__&password=__PASSWORD__&host=__HOSTNAME__&ip=__MYIP__

  Met vriendelijke groet,
  Nohj

 14. Avatar van PJ PJ schreef:

  Hoe werkt dit voor meerdere gehoste sites?

  Als ik er een heb ingesteld heb ik niet de mogelijkheid meer om er nog een in te stellen. Ik kan zelf wel een workaround verzinnen (naam [behosted1.nl; bhosted2.nl etc] maar is er geen nettere manier?

 15. Avatar van VK VK schreef:

  En hoe werkt dit voor Qnap?

  Ik heb speciaal voor mijn NAS bij jullie een Domeinparking pakket aangeschaft, maar na enkele dagen (nog steeds) niet aan de praat gekregen.

  • Avatar van bHosted.nl bHosted.nl schreef:

   Alleen de DynDNS diensten die door QNAP zelf zijn ingesteld, kunnen worden gekozen. Het is niet mogelijk om een eigen DynDNS dienst zoals die van bHosted.nl in te voeren op een QNAP.

 16. Avatar van Ron Ron schreef:

  Zojuist mijn domein naar bHosted.nl verhuisd en DynDNS ingesteld op zowel mijn Synology NAS als de FR!TZBox. Werkt als een tierelier!

  Perfecte service, complimenten!!! Pluim voor Marc!!

 17. Avatar van Bas Bas schreef:

  Dit heeft voor mij lange tijd goed gewerkt, echter krijg ik nu een 404 error als ik http://webservices.bhosted.nl/dyndns opvraag. Is er toevallig iets gewijzigd?

 18. Avatar van Marco Marco schreef:

  DSM 5.2 heeft nu de optie bij DDNS om via de webinterface zelf een configuratie toe te voegen:

  Service Provider: [zelf te kiezen, bv bHosted]

  Query URL: webservices.bhosted.nl/dyndns?type=2&user=__USERNAME__&password=__PASSWORD__&host=__HOSTNAME__&ip=__MYIP__

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*